Rent lovgivningsmæssigt kan vi straffes på flere måderi forbindelse med billeder – nemlig: Hvilke billeder må vi tage, og hvilke billeder må vi offentliggøre.

Denne gang handler det om, hvilke billeder, du må offentliggøre.

Billeder og offentliggørelse - hvad siger loven.
Dette billede kræver ingen tilladelser,da ingen kan identificeres.

Den helt overordnede regel er, at billeder der er taget i det offentlige frit tilgængelige rum – altså på gader, i parker og andre steder, hvor der ikke er nogen adgangsbegrænsning, de billeder må du offentliggøre på nettet og på print, SÅFREMT de ikke er stærkt krænkende for de personer, der er på billedet.
Stærkt krænkende i det her tilfælde betyder ikke, at de f.eks. gør en grim grimasse, tager sig i skridtet, kysser en anden, ter sig åndsvagt eller andre ting som vi almindeligvis gør i vores hverdag.

Stærkt krænkende betyder her, at du f. eks. har taget et billede af en narkoman der ligger hel eller halvnøgen på gaden med en kanyle i låret, OG hvor man tydeligt kan identificere personen.
Du må med andre ord gerne tage billedet, og du må også gerne offentliggøre det, men man må ikke kunne identificere personen. Hvis man ikke kan se ansigtet, eller hvis du lægger en sort bar over det, så man ikke kan genkende personen, er det som udgangspunkt tilladt at offentliggøre billedet.

Det samme gør sig gældende med døde personer, f. eks. ved drab, trafikulykker m.m.
Det handler ganske simpelt om at beskytte vores medmennesker og deres pårørende på de områder, hvor alt gør mest ondt.

 

Begravelse
Billede fra en privat begravelse. Da pigen er under 18 år, kræver loven hendes værges tilladelse til at offentliggøre det.

Billeder der er taget steder, hvor der ikke er offentlig tilgængelig adgang, f. eks. til private fester eller andre sammenkomster kræver faktisk, at alle de der kan identificeres på billedet, skal give tilladelse (samtykke) til, at du må offentliggøre billedet.
Hvis personerne er under 18 år, det kan være børn i børnehaver, skoler og private arrangementer, siger loven, at deres hverver, typisk forældre, skal give samtykke, altså acceptere, at du må tage billederne og offentliggøre dem.

Hvis du vil undgå bøvl, så få lige deres tilladelse på skrift.

 

begravelse
Da pigen her ikke kan identificeres, skal der ikke hente tilladelse fra hendes værger (forældre). Til gengæld skal manden der kan identificeres, give tilladelse til offentliggørelse.

Hvis du arbejder for et firma, f. eks. et fotograffirma der fotograferer skolebørn, er det firmaet der skal sørge for tilladelsen.

Hvis det er dig selv der tager initiativet til at fotografere, er det selvfølgelig dig der skal sørge for at overholde loven, og undgå, at du bliver straffet efterfølgende.

Hvis du sælger et kompromitterende billede til en avis eller et nyhedsmedie, er det deres ansvar at overholde loven for offentliggørelse af billedet, f. eks. ved at sikre sig, at du har fået tilladelse til at offentliggøre det under optagelsen på private steder.
I det offentlige rum skal du ikke have tilladelse fra forældre til børn under 18, såfremt de fylder en mindre og uvæsentlig del i billedet, hvor der er andre personer på.
Det er det rent strafferetlige.
Dit moralske ansvar må du selv stå på mål på.

Har du lyst til at lære at fotografere bedre? Se mere her.

God fotojagt 
Michael Altschul ©

Call Now Button