For mørke billeder

Det er vigtigt at vælge den rigtige ISO, for at billedet ikke bliver for mørkt eller for lyst – specielt ved indendørs optagelser, når det er lidt mørkt.

 

Lyder det som noget, du har oplevet?

Himlen er fin lys, men den person du tager billeder af, bliver for mørk. Eller du tager et billede indendørs , og det hele er mørkt og lidt grumset.

Men det kan du gøre noget ved, og det er super nemt 🙂
Her er 4 hurtige tips til at få billeder med perfekt belysning hver gang!

1)UDENDØRS:
Tager du billeder udendørs, hvor personen bliver for mørk, skyldes det, at der ikke er mindst den samme mængde lys på personen som der er i baggrunden. Løsninger:

a) Vend personen om, så der kommer mere lys på ham/hende.
b) Sæt blitz på. Det gælder både med smartphonen og spejlreflekskameraet.
c) Du kan også ”låse lyset”. Med smartphonen holder du blot din finger på personens ansigt et par sekunder. Ud over at mobilen stiller skarpt på ansigtet, hvilket altid er en god ide, så sørger mobilkameraet også for, at ansigtet bliver lyst fint op. Baggrunder bliver tilsvarende lysere. Det er altså hele billedet, der bliver lysere.

2) INDENDØRS:
Ved indendørs optagelser kan du bruge de samme metoder.
Derudover kan du ændre dit ISO-tal. På de fleste kameraer er der en ISO-knap, hvor du kan ændre tallet. Reglen er enkel: Jo lysere du vil have dit billede, jo højere skal dit ISO-tal være.

MEN pas på: Høje ISO-tal giver også mere digital støj. Dvs. ”pixelerede” billeder, hvor alting ser ud som om det er revet lidt i stykker. Derfor er det en god ide at bruge det laveste ISO-tal som muligt. Altså – hvis din optagelse er fin på 400 ISO, er der ingen grund til at vælge f.eks. 2.000 ISO. Men hvis dit billede er for mørkt på 400 ISO, er du nødt til at vælge et højere tal.

Har du lyst til at dele dine erfaringer? Så opload billeder på facebook.com/Fotokurser.dk, og fortæl hvad du gjorde. Hvis du har spørgsmål til lys eller andet fotorelateret, så del dem der, så vil jeg – og andre hvis de har lyst, besvare dem så godt som jeg/vi kan.

 

 

 

 

 

 

 

Call Now Button