På mine heldags fotokurser bliver jeg ofte spurgt om, hvor man må fotografere. Hvad er tilladt, og hvor er begrænsningerne.
Her er nogle få vigtige grundregler.

 

Det er tilladt at tage billeder af folk der kommer til skade. Men husk at udvise pli!

 

 

Loven er forholdsvis klar. Og alligevel er der undtagelser og gråzoner.

Her kommer nogle få vigtige huskeregler, så du ikke kommer i fedtefadet.

Som udgangspunkt er reglerne:
Hvis du befinder dig i det almindelige og frit tilgængelige offentlige rum, hvor der ikke er adgangsbegrænsninger, altså hvor der er frit tilgængelighed for alle, så må du tage de billeder, du har lyst til. Uanset hvem du tager billeder af, uanset hvad personerne foretager sig, og uanset om de bryder sig om at blive fotograferet eller ej.

Du må dog ikke offentliggøre billeder, hvor de fotograferede tydeligt kan identificeres, fordi du er gået helt tæt på dem uden at de har givet tilladelse. Men altså generelle billeder, hvor gader og stræder, på stranden, i parken og alle andre frit tilgængelige steder.

Alt det her må du:
Du må fotografere børn og ældre, handicappede, rockere, bankrøvere, politi, narkomaner, kendte, eller hvem der nu er til, stede, og hvor de ikke er hovedmotivet i dit billede, men bare er til stede i gademiljøet, der kan du uden problemer fotografere og offentliggøre dem. (Der er enkelte undtagelser, hvor stedet er sikkerhedsmæssigt særligt følsomt, f. eks. militære anlæg, ambassader, jødiske institutioner og andre terrormål.)

Men pas på:
Kunstværker er rettighedsbeskyttede. Det betyder, at du godt må tage et billede af din kæreste foran Den Lille Havfrue, SÅ LÆNGE du bruger billedet til private formål, f. eks. poster det på Facebook. Bruger du billedet kommercielt, altså hvis det er en del af din markedsføring, skal du betale en større skatkiste til arvingerne efter Edvard Eriksen (ham der lavede fruen) for at bruge billedet. Bøderne for at bringe billederne uden tilladelse er astronomiske. Så er du advaret!

Flere gråzoner:
Du må godt stå på gaden og tage et billede af gaden og et hus, også selvom man kan se dem, der bor inde i huset. MEN du må ikke zoome ind i folks private hjem og tage et nærbillede af dem i huset.

Du må heller ikke stille dig op på en stige på vejen for at tage billeder af folk i deres haver eller lignende. Selvom du er i det offentlige rum, vil det blive betragtet som krænkelse af folks privatliv, og du vil risikere at blive straffet.

Du kan dele indlægget, stille spørgsmål og deltage i debatten her.

 

God fotojagt 🙂

Michael Altschul ©

 

Call Now Button